ASAŞ; Kan, Trombosit ve Kök Hücre Bağışlama Kampanyası ile Bir Hayata Umut Oldu.
30.12.2018
ASAŞ; Kan, Trombosit ve Kök Hücre Bağışlama Kampanyası ile Bir Hayata Umut Oldu.
ASAŞ; Kan, Trombosit ve Kök Hücre Bağışlama Kampanyası ile Bir Hayata Umut Oldu.
30.12.2018

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında 91. sırada yer alan ASAŞ, gönüllü, bilinçli, düzenli kan bağışçıları sağlamak ve tekrarlanabilir kan bağışı süreçleri oluşturmak amacıyla başlattığı '' Kan, Trombosit ve Kök Hücre Bağışlama Kampanyası'' dahilinde bir hastaya umut oldu.

Kanın tedarik edilebilmesi için insandan başka alternatif olmadığının bilinciyle hareket eden ASAŞ, kurum içerisinde kan bağış kültürünü benimsetmek ve farkındalık yaratmak adına yürüttüğü çalışmalarının duyurularına ön afişler hazırlayarak başladı. İlk olarak 300.000m² si kapalı, 650.000 m2 alan üzerine kurulu üretim tesislerinde başladığı çalışmalarına, haftada bir gün tüm personeline kan, trombosit ve kök hücre bağışı hakkında 3 hafta boyunca verdiği eğitimlerle devam ederek maksimum katılımı hedefledi.

Akyazı/Sakarya üretim tesislerinde, 15 Kasım 2016 tarihinde Kızılay ile ortaklaşa gerçekleştirilen kampanya boyunca; ASAŞ ailesi çalışanları tarafından 152 adet kök hücre örneği ve 325 ünite kan bağışı yapıldı. Kızılay'ın da desteği ile trombosit bağışı için liste hazırlandı.

Artan bir katılım oranıyla Kan Bağışı Projesini geleneksel hale getirmeyi ve sürekli bağış bilinci oluşturarak milyonda bir olan hasta ile kök hücre eşleşmesi ihtimalini yükseltmeyi hedefleyen ASAŞ, kısa sürede iyi haberi bağışçılarına, çalışanlarına ve tüm destekçilerine vermenin mutluluğunu yaşıyor.  

ASAŞ bağışçılarından Murat Konar'ın doku örneğinin hasta ile uyum sağlamasının ardından bakanlık tarafından uygulanan doku doğrulama testleri de olumlu sonuçlandı ve iyi haber hastaya da ulaştırıldı. Konar'ın sağlık durumunun nakil işlemlerine uygun bulunmasıyla 18 Ağustos 2016 tarihinde hastaya kök hücre nakli gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığından alınan bilgilere göre 15 günde bir yapılan tahlil sonuçları çok iyi olan hasta 45. gün hastaneden çıkarıldı ve sağlığına kavuştu.

Nakil sürecinde eski teknolojilerin yerini, bağışçının deri altına günde 2 kez enjekte edilen uyarıcılarla kandaki kök hücre miktarının artırıldığı '' Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemi '' aldı. Aferez Yöntemi olarak da bilinen ve en sık tercih edilen yöntem olan bu yöntemle,  toplanmış olan periferik kan, diğer bileşenlerinden ''Aferez Cihazı'' kullanılarak ayrıştırılmaktadır. Koldan steril bir iğne yardımı ile toplanan ve kök hücresi ayrıştırılmış kan diğer koldan tekrar vücuda enjekte edilmektedir. İşlem sırasında önemli bir rahatsızlığın olması beklenmemekte ve bağıştan sonraki 2 gün içerisinde birçok bağışçı günlük aktivitelerine dönebilmektedir. Ortalama bir bağış süreci 4-6 haftalık bir zaman aralığında 20-30 saatlik bir zaman almaktadır.

2000’den fazla çalışanıyla ASAŞ ailesi, Kızılay ile ortaklaşa yürüttüğü kan bağışı projesini gelenekselleştirerek toplum sağlığına
katkı sağlamayı ve bu yönde diğer firmaların da farkındalıklarını artırarak örnek olmayı hedeflemektedir.